PTasarım Belgesi

 

Titreşime Dayalı Yapı Sağlığı İzleme Sistemi

 

Ekin Özer / s14026
özgeçmiş

 

Tasarım Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
  

 

13.06.2011



Öz

Bu belgenin amacı, analiz, yani çözümleme sürecindeki ne sorusunun ardından, nasıl sorusuna yönelik bir çalışmayla yazılımın mimari, veri, ve arayüz tasarım çalışmalarının sonuçlarını aktarmaktır.

Kapsam

Daha önceki raporlarda değinildiği gibi bu proje müşterinin, binalarının üzerlerine konumlandırılan ivme sensörlerinden gelen verilerle, binanın sağlık durumunu takip etmeyi ve raporlamayı hedeflemektedir. Bu rapor bu projenin mimari, veri, ve arayüz tasarımını oluşturarak gerçekleştirim evresinin alt yapısını oluşturur. Daha önceki raporlarda belirtilmediği için altı çizilmelidir ki aşağıdaki diyagramlarda da görülen sensör verileri simülasyon kaynaklıdır.   ve tasarım sınırlamaları verilecek.

Mimari Tasarım

Mimari tasarim Mimari tasarımı betimlemek için aşağıdaki işbirliği diyagramları kullanılmıştır. Sözkonusu diyagramlar sırasıyla "Yapı Sağlık Raporu İşbirliği Diyagramı", "Matematiksel Süreç İşbirliği Diyagramı", "Müşteri Kayıt İşbirliği Diyagramı" dır.

Veri Tasarımı

Bu bölümde veri tasarımını ifade etmek için yalnızca ilişki (class) diyagramından faydalanılmıştır. Veri tasarımına ilişkin ilişki diyagramı aşağıdaki gibidir.

.

Görüldüğü üzere "MUSTERI", "YAPI", ve "RAPOR" tabloları, yazılımın bütün verilerini kapsayıcı nitelikte olmayı hedeflemiştir. .

Arayüz Tasarımı

Bu kısımda, yazılımdaki modüller   ve yazılım ile kullanıcı arasındaki arayüzlerin tasarımı yapılmalıdır.

Her ne kadar iyi bir yazılımda problemin tespiti çözümünde bağımsız olmalıysa da yazılımda kullanılacak dillere hala gerekli hakimiyetin kazanılamamış olması sebebiyle, ileride sorun oluşturabilecek bazı durumları netliğe kavuşturmadan arayüz tasarımına detaylı bir geçiş yapmaktan çekinilmiştir. Raporun bu kısmı en kısa zamanda tamamlanacaktır.

Proje Planı ve Uygulama Takvimi

Yaklaşık iki aylık yazılım geliştirme sürecinin ilk yarısını geride bırakırken teklif, analiz, ve bu safhayla birlikte tasarım süreçleri geride bırakılmıştır. Geriye kalan sürede artık kurgulanan düşünsel birikim hayata geçirilecek, yani gerçekleştirim ve test safhalarının üzerine gidilecektir. İçinde bulunduğumuz durumu betimleyen takvim aşağıdaki Gantt Diyagramıyla verilmiştir.



Kaynakça

ODTU İDEA Yazılım Geliştirme Projesi ve Yazılım Mühendisliği ders notları.