PTest Belgesi

 

Titreşime Dayalı Yapı Sağlığı İzleme Sistemi

 

Ekin Özer / s14026
özgeçmiş

 

Test Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
  

 

06.07.2011



Öz

Bu rapor yazılımın son aşamada uygulamaya geçirilmek üzere olan yazılımın  alt birimlerinin ve bütününün çalışmasını denetleme, hataları ortaya çıkarma ve gidermeye yönelik süreci özetlemektedir.

Test Planı

Test aşamasında herhangi bir yazılım direkt olarak kullanılmamıştır. Test süreci, kabaca PHP scriptlerinin birbirleriyle ve veritabanıyla   doğru iletişimi kurabilmesi, çalışan sistemin gerçek ivme verileriyle de çalışabilmesi, ve son olarak da sanal server'da tamamlanan yazılımın web üzerinde de çalışmasının sağlanmasını kapsar. Zaman dilimi kısıtlı olduğu için bir takvim oluşturulması çok da anlamlı olmayacaktır. Son olarak bilimsel bir çalışma baz alınarak, deney sonuçlarından alınan ivme verileri sistem aracılığıyla kullanılarak aynı sonuçları elde etme ve sistemde saklayabilme şartı sağlanacaktır. En büyük sınırlandırmalar, süre ve analizler için gereken işgücü olmuştur. Bu süreçte kullanılacak dolaylı yazılımlardan birisi, PHP scriptlerini kodlamak için kullanılan editör Notepad++'tır. Sözkonusu editör hem tespit edilen hataları gidermede, hem kullanıcı dostu bir biçem geliştirmede önemli rol oynamıştır. Bunun dışında küçük birimler test edilirken PHPMYADMIN ile veritabanında oluşturulan deneme verilerinin PHP scriptleri tarafından doğru bir şekilde çağrılıp çağrılmadıkları test edilmiştir. Ayni şekilde PHP scriptleri aracılığıyla veri girişlerinin veya silişlerinin çalışırlığı takip edilebilmiştir. Bütün bu süreç XAMPP ve WAMP server aracılığıyla canlandırılabilmiştir.

Test Edilecek Modül Gruplarının (Prosedürünün) Tarifi

Uygulamada çok sistematik ve düzenli olmasa da, test sürecinde birim, modül, alt-sistem, sistem, ve kabul testi hiyerarşisine ilkesel olarak bağlı kalınmaya çalışılmıştır. test edilecek modül grupları yukarıdaki figürde geçen bütün php scriptleri olup veritabanıyla doğru iletişimi kurup kuramadıkları gözlemlenmiştir. Burada parçala-yönet prensibi doğrultusunda küçük birimlerden bütün sisteme doğru bir test prosedürü   izlenmeye   çalışılmıştır. Bütünleştirme stratejisi olarak aşağıdan yukarı bütünleştirmeye gayret gösterilmiştir. Uygulanacak test tekniğine gelince "temel yollar testi"nin yazılımımız için daha elverişli bir test tekniği olduğunda karar kılınmıştır. Programdaki bağımsız yolların sınanması daha önce de tanımlanan akış-diyagramlarına benzer şekilde yapılabilir.

Gerçek Test Sonuçları

Son olarak daha önce yapılmış, ve sonuçları alınmış bir bilimsel çalışmayı referans alarak, aynı deney verileri kullanılarak yazılım gözlemlenmiş, ve sonuçlar sınanmıştır. Sonuçların başarılı olduğuna kanaat getirilmiştir.